Oříškový dort s citronovou polevou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 120 g Ořechy lískové
 - 50 g Ořechy lískové
 - 40 g Ořechy lískové pražené
 - 20 g Strouhanka
 - 100 g Džem rybízový
 - 120 g Cukr moučkový
 - 250 g Cukr moučkový
 - 80 g Cukr moučkový
 - 250 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Rum
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 100 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 71 g
 - Cholesterol 342 mg
 - Draslík 282 mg
 - Vláknina 5636.6 mg
 - Vitamín A 5636.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.9 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme cca 15 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanku, mouku a nastrouhané ořechy.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém - rozšleháme v nerezové misce smetanu s vejci, cukrem, strouhanými ořechy a vanilkou. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a šleháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec přilijeme rum.
 - 
                                4
Upečený korpus na dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, potřeme džemem, na něj rozetřeme oříškový krém a části složíme na sebe. Přelijeme citronovou polevou a dozdobíme lískovými ořechy.
 - 
                                5
Na polevu umícháme do hladké směsi cukr s horkou vodou a citronovou šťávou.