Chodské ovocné knedlíky sypané mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 33 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory vařené ve slupce
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 2 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 kg Švestky
  • 8 polévková lžíce Mák - semena
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 739 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 545 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 158.2 mg
  • Draslík 895.1 mg
  • Vláknina 21970 mg
  • Vitamín A 21970 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut.

  • 4

    Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.

Komentáře k receptu