Ruský chlebový kvas
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
 - Sacharidy 177 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 247 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 192 mg
 - Vláknina 375.8 mg
 - Vitamín A 375.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nadrobno nakrájený chléb opečeme ve velkém kastrolu nasucho v troubě, pak ho zalijeme vařící vodou a přikrytý necháme hodinu ustát. Ustátou tekutinu slijeme, přidáme do ní droždí, cukr a mátu peprnou, zakryjeme ubrouskem a v teple ho necháme 5-6 hodin kvasit.
 - 
                                2
Zkvašený nápoj přecedíme, stočíme do lahví, do každé přidáme několik opraných spařených hrozinek, lahve dobře zazátkujeme a uložíme na 3 dny do chladu.
 - 
                                3
Je to nápoj zvláště vhodný do horkých letních dnů.