Čočka na kyselo

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4 porce

Suroviny

  • 500 g Čočka jedlá
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 506 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 211 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 9 mg
  • Draslík 1194.5 mg
  • Vláknina 76347.2 mg
  • Vitamín A 76347.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme a dobře propláchneme. Necháme máčet ve studené vodě asi 3 hodiny.

  • 2

    Pak ji v téže vodě pozvolna vaříme doměkka. Přidáme 1 bobkový list.

  • 3

    Připravíme si jíšku tak, že rozpustíme na pánvičce máslo, přidáme mouku a dorůžova osmahneme.

  • 4

    Na jíšku scedíme vodu z uvařené čočky, promícháme a necháme krátce povařit. Přidáme čočku a dovaříme.

  • 5

    Čočku osolíme, přilijeme ocet a dochutíme cukrem. Vyjmeme bobkový list.

Komentáře k receptu

  • mobilus
  • 24.06.2016 15:25:44

Čočka na kyselo podle babičky, opravdová dobrota!

Odpovědět
  • kvetush
  • 21.01.2016 15:54:08

Recept jsem vyzkoušela, povedl se a mohu jen doporučit. Je jednoduchý a levný. Moc nám tato čočka chutnala. Určitě ještě vyzkoušíme. Většinou jsme čočku měli jednou do roka na Nový rok u tchýně. Teď budeme jíst i častěji

Odpovědět