Lotrinský quiche

Hodnocení 1x 2x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Slanina vepřová
  • 75 g Sýr Gruyére
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 977 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 623 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 472 mg
  • Draslík 242.5 mg
  • Vláknina 4433.5 mg
  • Vitamín A 4433.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava těsta: Hladkou mouku osolíme, v míse smícháme s máslem na drobenku. Vmícháme žloutek, trochu vody, vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie, necháme asi 2 hodiny odpočinout v chladničce.

  • 2

    Připravené těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Vyložíme jím koláčovou formu, dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi, formu vložíme na 12 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 10 minut dozlatova.

  • 3

    Na pánvi nasucho opékáme nakrájenou slaninu asi 4 minuty, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pečeme ještě 2 minuty. Směs naneseme na korpus, posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Vejce rozšleháme se smetanou, mlékem a pepřem. Nalijeme na koláč, formu dáme na plech a vrátíme do trouby. Pečeme 25-30 minut do ztuhnutí náplně.

  • 5

    Upečený koláč necháme chvíli odpočinout. Podáváme teplý, nakrájený na porce.

Komentáře k receptu