Beskydský hrnec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Pórek
  • 100 g Čočka velkozrnná
  • 500 g Vepřová uzená žebra
  • 400 g Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Vegeta
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Smetana zakysaná 14%
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 666 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1959 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 71.3 mg
  • Draslík 1070.7 mg
  • Vláknina 8321 mg
  • Vitamín A 8321 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Očištěný pórek pokrájíme na kolečka. Čočku přebereme a promyjeme v sítu. Očistíme cibuli s česnekem. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Uzená žebírka omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru) a vaříme je doměkka přibližně 60 minut s celou cibulí, bobkovým listem, solí, Vegetou a česnekem. Uvařená žebírka vyjmeme z vývaru spolu s cibulí i bobkovým listem. Z žebírek obereme všechno maso i tučné části a odložíme je do misky.

  • 3

    Z hrnce odebereme vývar a necháme jen 3/4 litru, do kterého dáme vařit čočku. Brambory přidáme až za 10 minut spolu s lžičkou Vegety. Vkládáme vše postupně, abychom dosáhli toho, že se nic nerozvaří. Celkově čočku s brambory vaříme 20-25 minut.

  • 4

    Přibližně 8 minut před dovařením přidáme do polévky pórek. Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme pepřem a solí.

  • 5

    Maso rozdělíme do talířů a zalijeme ho horkou polévkou. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme s chlebem.

Komentáře k receptu