Medová grilovaná žebírka s pivní marinádou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Med včelí
  • 600 g Chléb slunečnicový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Chilli paprička
  • 5 ks Paprika červená
  • 4 stroužek Česnek
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.5 l Bujón hovězí
  • 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 1 dl Víno červené
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 1.9 kg Vepřová žebra
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 4 polévková lžíce Koření grilovací
  • 2 polévková lžíce Olej chilli
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 3 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
  • 2 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1974 kcal
  • Sacharidy 116 g
  • Tuky 120 g
  • Sodík 25150 mg
  • Bílkoviny 93 g
  • Uhlovodany 109 g
  • Cholesterol 311.8 mg
  • Draslík 1537.3 mg
  • Vláknina 21565.2 mg
  • Vitamín A 21565.2 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96 mg
  • Vitamín E 9.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme pivní marinádu. Do hrnce nalijeme silný hovězí bujón, černé pivo, 4 lžíce grilovacího koření, 4 prolisované stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 lžičky soli a 1 lžičku čerstvě pomletého pepře. Vše promícháme a povaříme asi 3 minuty. Poté marinádu dáme vychladit.

  • 2

    Omyjeme a osušíme vepřová žebírka, která vložíme do marinády na 24 hodin.

  • 3

    Po 24 hodinách žebírka v marinádě uvaříme doměkka (vaříme je přibližně hodinu). V misce si smícháme slunečnicový, chilli olej a sladkou papriku.

  • 4

    Gril rozpálíme na 160°C-200°C a žebírka za častého potírání zbylým ochuceným olejem potíráme a grilujeme do zlatočervena.

  • 5

    4-5 červených paprik omyjeme a osušíme. V grilu je opečeme téměř dohněda, poté je sloupneme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a pokrájené dáme do mixéru. Přidáme k nim tekutý med, 1 dl červeného vína, po 2 lžicích rajský protlak se sójovou omáčkou, prolisovaný česnek, chilli papričku, kterou jsme omyli a zbavili semínek. Podle chuti přidáme sůl a cukr. Vše rozmixujeme dohladka, poté omáčku nalijeme do rendlíku a povaříme 2 minuty.

  • 6

    Ke grilovaným žebírkům podáváme medovou omáčku a chléb.

Komentáře k receptu