Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na mléko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 55 g Mouka bramborová
  • 115 g Mouka rýžová
  • 115 g Sýr sójový - Tofu
  • 50 g Šunka dušená
  • 50 g Petržel - nať
  • 25 g Šalvěj čerstvá
  • 85 g Mouka kukuřičná
  • 140 g Kořeněné máslo Ghee
  • 500 g Hrách zelený sušený
  • 360 ml Smetana sójová
  • 1 kávová lžička Xantanová guma
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka bezlepková
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 603 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 171 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 170.6 mg
  • Draslík 230.1 mg
  • Vláknina 5796 mg
  • Vitamín A 5796 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:

  • 2

    V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky si dáme stranou na pomoučení válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty přepuštěné máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.

  • 3

    Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody. Uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.

  • 4

    Na vál poprášený rýžovou moukou přeneseme těsto a dohněteme ho rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.

  • 5

    Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučeném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.

  • 6

    Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.

  • 7

    V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu sójovou smetanu a rozšleháme. Tofu rozdrobíme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se sójovou smetanou. Promícháme, osolíme a opepříme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.

  • 8

    Slaninu s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se sójovou smetanou a tofu. Povrch posypeme druhou polovinou rozdrobeného tofu. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout.

Komentáře k receptu