Podkrkonošské házedlo přes bidlo
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 300 g Klobása Dunajská
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 3.3 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 284 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 62.2 mg
 - Draslík 343.7 mg
 - Vláknina 10617 mg
 - Vitamín A 10617 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané brambory omyjeme a nahrubo nastrouháme. Uzenou klobásu pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek utřeme, oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi na másle ji osmažíme dozlatova.
 - 
                                2
Do mísy dáme hladkou mouku, vejce a vodu (přibližně 2-3 dl) a vymícháme hladké husté těsto na nočky.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme sádlo, za stálého míchání nastrouhané brambory rychle osmažíme dozlatova. K bramborům přidáme klobásu, promícháme a prohřejeme.
 - 
                                4
V hrnci přivedeme k varu 2,5-3 litry vody, dáme do ní lžičku soli a z těsta lžičkou vykrojené nočky naházíme do vařící vody.
 - 
                                5
Vaříme je přibližně 3-5 minut. Když vyplavou, vyjmeme je a dáme na pánev s osmaženými bramborami a klobásou, promícháme, podle chuti dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
 - 
                                6
Každou porci ozdobíme usmaženou cibulkou na másle a podáváme.