Břeclavská vepřová pečeně
Suroviny
- 80 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Meruňky
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 100 g Strouhanka
- 150 ml Víno bílé
- 150 ml Voda pitná
- 150 ml Vývar drůbeží
- 35 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2.5 kg Vepřová kýta
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 959 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 64 g
- Sodík 763 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 279.5 mg
- Draslík 1307.7 mg
- Vláknina 2126.1 mg
- Vitamín A 2126.1 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji zpěníme, až změkne, ale ještě nezačne měnit barvu. 
- 
                                2Hrnec stáhneme, přimícháme strouhanku, nakrájené meruňky, petrželku, citronovou šťávu, tymián, vejce, podle chuti sůl a pepř. Necháme vychladnout. 
- 
                                3Z masa upravíme na velký plát, potřeme olejem a dobře osolíme a opepříme. Maso naplníme, zavineme a zavážeme. 
- 
                                4Roládu položíme na pekáč s roštem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Maso pečeme asi 2 hodiny. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. 
- 
                                5Upečené maso přendáme na prkénko, volně překryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. 
- 
                                6Výpek z pekáče zaprášíme na pánvi moukou a osmahneme. Přilijeme vývar a vaříme, aby se rozpustily i všechny připečeniny. Přilijeme víno a 3 minuty vaříme, potom ji přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k pečenému masu. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        