Vepřové plátky s šalotkovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
- 750 g Vepřová kýta
- 250 g Šalotka
- 150 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno červené
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 901 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 45 g
- Sodík 217 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 144.9 mg
- Draslík 1089.1 mg
- Vláknina 4568.4 mg
- Vitamín A 4568.4 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Šalotky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme i se zelenou natí na kolečka. 
- 
                                2Vepřové maso rozporcujeme na plátky, které omyjeme a osušíme. 
- 
                                3V pánvi rozehřejeme olej a plátky masa na něm z obou stran prudce opečeme. Během pečení je okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. Potom k masu přidáme nakrájené šalotky, smažíme 5 minut a přilijeme červené víno. Směs v pánvi přivedeme k varu a vmícháme zakysanou smetanu. Pod pokličkou za občasného míchání dusíme 20 minut. 
- 
                                4Ve velkém hrnci v dostatečném množství vroucí osolené vody uvaříme rýži. 
- 
                                5Na malé pánvi bez tuku prudce osmahneme piniová semínka a jarní cibulky, pak je přimícháme do uvařené rýže. 
- 
                                6Po 20 minutách dušení vyjmeme z pánve maso, zabalíme ho do alobalu a uložíme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Omáčku v pánvi necháme ještě chvíli vařit a případně dochutíme pepřem a solí. 
- 
                                7Maso rozložíme na servírovací talíře, přidáme k němu rýži s cibulkou, polijeme omáčkou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        