Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rajčata
  • 400 g Vepřové maso mleté
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 200 g Sýr Čedar
  • 200 g Houby nakládané
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Feferony
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Kečup
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 790 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 1290 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 124.5 mg
  • Draslík 2023.8 mg
  • Vláknina 20301.8 mg
  • Vitamín A 20301.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.1 mg
  • Vitamín E 5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a uvaříme je ve slupce. Uvařené scedíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Pokrájené brambory dáme do mísy, osolíme je (1 lžička), posypeme kmínem a lehce promícháme.

  • 2

    Očistíme čerstvé hříbky, omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Malé 2 feferonky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a drobně je nasekáme. Tvrdý sýr nastrouháme.

  • 3

    Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka a dáme je do mísy. Posypeme je oreganem, cukrem a solí (0.5 lžičky) a rajčata promícháme.

  • 4

    V pánvi rozpálíme olej 4 lžíce, na kterém zpěníme cibuli, přidáme k ní hříbky, promícháme a přidáme mleté vepřové maso. Vše ochutíme solí (1.5 lžičky), pepřem, drceným kmínem, přimícháme feferonky a smažíme za stálého promíchávání asi 5-7 minut. Ke směsi přimícháme hořčici s kečupem, promícháme s 1/2 pokrájených rajčat a pod pokličkou dusíme přibližně dalších 5 minut.

  • 5

    Zapékací mísu vymažeme olejem (2 lžíce), na dno dáme polovinu pokrájených brambor, na brambory rozložíme masovou směs, na ni dáme kolečka rajčat, polovinu nastrouhaného sýru, druhou polovinu brambor a vše posypeme druhou polovinou sýru.

  • 6

    V předehřáté troubě brambory zapékáme přibližně 20 minut, když sýr a okraje mají zlatou barvu, brambory jsou hotové. Zapékáme při 200°C.

  • 7

    Zapečené brambory podáváme horké, ke každé porci přidáme nakládané sladkokyselé hříbky nebo směs hub.

Komentáře k receptu