Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem
Suroviny
- 400 g Rajčata
 - 400 g Vepřové maso mleté
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 200 g Sýr Čedar
 - 200 g Houby nakládané
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Feferony
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Brambory
 - 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 - 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 3 polévková lžíce Kečup
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 1290 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 124.5 mg
 - Draslík 2023.8 mg
 - Vláknina 20301.8 mg
 - Vitamín A 20301.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.1 mg
 - Vitamín E 5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a uvaříme je ve slupce. Uvařené scedíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Pokrájené brambory dáme do mísy, osolíme je (1 lžička), posypeme kmínem a lehce promícháme.
 - 
                                2
Očistíme čerstvé hříbky, omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Malé 2 feferonky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a drobně je nasekáme. Tvrdý sýr nastrouháme.
 - 
                                3
Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka a dáme je do mísy. Posypeme je oreganem, cukrem a solí (0.5 lžičky) a rajčata promícháme.
 - 
                                4
V pánvi rozpálíme olej 4 lžíce, na kterém zpěníme cibuli, přidáme k ní hříbky, promícháme a přidáme mleté vepřové maso. Vše ochutíme solí (1.5 lžičky), pepřem, drceným kmínem, přimícháme feferonky a smažíme za stálého promíchávání asi 5-7 minut. Ke směsi přimícháme hořčici s kečupem, promícháme s 1/2 pokrájených rajčat a pod pokličkou dusíme přibližně dalších 5 minut.
 - 
                                5
Zapékací mísu vymažeme olejem (2 lžíce), na dno dáme polovinu pokrájených brambor, na brambory rozložíme masovou směs, na ni dáme kolečka rajčat, polovinu nastrouhaného sýru, druhou polovinu brambor a vše posypeme druhou polovinou sýru.
 - 
                                6
V předehřáté troubě brambory zapékáme přibližně 20 minut, když sýr a okraje mají zlatou barvu, brambory jsou hotové. Zapékáme při 200°C.
 - 
                                7
Zapečené brambory podáváme horké, ke každé porci přidáme nakládané sladkokyselé hříbky nebo směs hub.