Celerová omáčka s masovými nočky
Suroviny
- 350 g Celer bulvový
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Telecí maso mleté
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 5 dl Masový vývar
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 1278 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 237.6 mg
 - Draslík 731.2 mg
 - Vláknina 4037.6 mg
 - Vitamín A 4037.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 154.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupaný celer omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Očištěnou cibuli jemně nastrouháme.
 - 
                                2
Mleté libové vepřové maso a mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou cibuli, hladkou mouku, vejce a vše důkladně promícháme. Poté budeme za stálého šlehání přilévat horkou smetanu, až směs vychladne.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody se solí. Masovou směs nabíráme lžičkou a pomocí druhé lžičky vytvoříme malém nočky, které vhazujeme do vroucí vody. Vaříme je 4-6 minut podle velikosti, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou, okapané vložíme do mísy a uchováme teplé.
 - 
                                4
Do 5 dl vývaru po nočkách vložíme nakrájený celer a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut doměkka.
 - 
                                5
Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Uvařený celer scedíme a zachyceným vývarem zředíme jíšku, rozmixujeme ji tyčovým mixéreme a pomalu povaříme asi 10 minut, přidáme celer, masové nočky, promícháme, prohřejeme 1-2 minuty, podle chuti případně dosolíme a servírujeme.