Páj s masem a jablky
Suroviny
- 900 g Brambory
- 450 g Vepřové maso libové
- 130 g Sádlo škvařené
- 680 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 ml Vývar zeleninový
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Solamyl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Jablka
- 4 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.94 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 859 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 41 g
- Sodík 476 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 102.7 mg
- Draslík 688.8 mg
- Vláknina 16024.1 mg
- Vitamín A 16024.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1442.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Na pánvi rozpálíme olej, přidáme pokrájené maso a orestujeme 3 minuty. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a přisypeme k masu. Restujeme další 3 minuty. Podlijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali rajčatový protlak. Zasypeme posekanou šalvějí, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni 1 hodinu. Uvařenou směs scedíme a vývar ponecháme na později. 
- 
                                2Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo a sádlo. Přivedeme k varu a postupně přisypáváme mouku, kterou vidličkou ihned rozmícháváme. Hrnec odstavíme. Těsto z hrnce vyklopíme, rozpůlíme a obě půlky rozválíme na placky o velikosti pekáčku. Jednu placku položíme na dno pekáčku, na ni rovnoměrně rozložíme masovou směs, pokrájené brambory a kousky jablek. 
- 
                                3Ve zbylém vývaru rozmícháme solamyl a směs polijeme. Druhou plackou pekáček přiklopíme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct. 
- 
                                4Pečeme při střední teplotě hodinu a dvacet minut. 
- 
                                5Podáváme vychlazené jako samostatný pokrm. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        