Rybí polévka s treskou a slaninou
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 300 g Rajčata
 - 150 g Slanina vepřová
 - 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 500 g Filety z tresky tmavé
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Limetka
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1906 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 69.9 mg
 - Draslík 1390.2 mg
 - Vláknina 17104.8 mg
 - Vitamín A 17104.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté filety z tresky osušíme a pokapeme šťávou z limetky, opepříme, posypeme paprikou, pokrájíme na menší kusy a odložíme na 10 minut do mísy.
 - 
                                2
Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
 - 
                                3
Prorostlou slaninu nakrájíme na proužky a usmažíme ji v hrnci dozlatova. Přidáme tresku, promícháme a krátce osmahneme.
 - 
                                4
Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a vložíme kostky brambor.
 - 
                                5
Když polévka přijde k varu, vložíme mraženou jarní zeleninu a vaříme 5 - 7 minut.
 - 
                                6
Polévku dochutíme solí, mletým kmínem, petrželkou a podáváme.
 - 
                                7
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                8
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                9
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                10
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                11
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                12
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.