Knedlík s kysaným zelím a slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hrubá
  • 300 g Zelí kysané
  • 200 g Anglická slanina
  • 80 g Slanina vepřová
  • 42 g Droždí
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Rohlíky bílé
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 735 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 1045 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 215.5 mg
  • Draslík 332.4 mg
  • Vláknina 5141.7 mg
  • Vitamín A 5141.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do něj nalijeme 1 dl vlahého mléka. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 1 lžičku cukru. Takto připravený kvásek necháme vzejít.

  • 2

    Mezitím nakrájíme špek a anglickou slaninu na kostičky. V pánvi špek se slaninou vyškvaříme dozlatova a škvarky vyjmeme sítkem. Na zbylý omastek dáme překrojené zelí, dochutíme ho solí, pepřem, cukrem, promícháme a pod poklicí při mírné teplotě dusíme asi 10-12 minut. Dochutíme pepřem. Zelí necháme vychladnout, poté do něj přimícháme vyškvařenou slaninu. Rohlík nakrájíme na kostičky a v druhé pánvi na másle je osmažíme dozlatova.

  • 3

    K mouce s kváskem přidáme 4 vejce, 1 lžičku soli, přilijeme 1.5 dl vlahého mléka a vypracujeme tužší těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple asi 30 minut kynout. Poté těsto dáme na pomoučený vál, pomocí prstů ho roztáhneme, poklademe na ně kostičky rohlíku, zelí se slaninou, těsto několikrát přehneme a znovu rukama dobře propracujeme. Rozdělíme ho na 2 díly, z každého vytvarujeme šišku knedlíku. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 20 minut.

  • 4

    Ve větším hrnci (nejlépe oválném) přivedeme k varu 3-4 litry vody s lžící soli. Čistou utěrku větší velikosti namočíme do studené vody a vyždímáme. Utěrku rozprostřeme na pracovní desku, knedlík přemístíme na utěrku a těsto zabalíme tak, že zachováme podlouhlý tvar knedlíku. Připraveným provázkem oba konce utěrky s knedlíkem zavážeme tak, že nám provázek vytvoří poutko. Za toto poutko vkládáme knedlík do vroucí vody. Poutka zachytíme pevně za uši hrnce a pomalu vaříme 30 minut. Po 15 minutách knedlík opatrně otočíme.

  • 5

    Uvařený knedlík pomocí poutek vyjmeme z vody, odstraníme provázek a opatrně vyjmeme z utěrky. Knedlík nakrájíme na plátky pomocí pevné nitě (nebo strunou). Tímto způsobem uvaříme i druhou šišku knedlíku.

  • 6

    Ve větší pánvi rozpálíme 80 g másla a vychladlé plátky knedlíku opečeme z každé strany dozlatova, dáme je na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu