Pošumavské uzené jitrnice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 195 minut
Počet porcí: 13

Suroviny

  • 500 g Játra vepřová
  • 300 g Vepřové plíce
  • 500 g Vepřová kůže
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 8 ks Nové koření celé
  • 1 ks Vepřové srdce
  • 8 stroužek Česnek
  • 5 l Voda pitná
  • 1 kg Vepřové maso libové
  • 2.5 kg Vepřový lalok
  • 2.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
  • 1.5 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1990 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 184 g
  • Sodík 1213 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 536.9 mg
  • Draslík 690.4 mg
  • Vláknina 1869 mg
  • Vitamín A 1869 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1963.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, k masu přidáme oloupané cibule, bobkové listy, nové koření, celý pepř, očištěný česnek a pomalu vaříme do měkka přibližně 1.5 hodiny.

  • 2

    Mezitím očistíme cibule, drobně je pokrájíme a na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova. Omytá vepřová játra naškrábeme ostrým nožem (odstraníme tak všechny šlachy a žilky).

  • 3

    Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět do velkého hrnce. Libové maso se srdcem nakrájíme na drobné kostičky, ostatní nahrubo pomeleme i s vařenou cibulí. Vše dáme do velké mísy, přidáme játra, kmín, mletý pepř, majoránku a utřený česnek. Promícháme a podle chuti osolíme, přidáme přibližně 2 dl vývaru z masa. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Směsí pomocí strojku naplníme velká tlustší prasečí střívka. Konce dobře uzavřeme špejlí.

  • 4

    Jitrnice dáme zpět do vývaru, pomalu je vaříme 30-45 minut. Uvařené opatrně vyjmeme, necháme vychladnout a následující den se vyudí.

Komentáře k receptu