Směs z plodů moře a zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 44 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mušle srdcovky
  • 500 g Mořský ďas
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 300 g Krevety tygří - loupané
  • 500 g Mušle slávky
  • 250 ml Víno bílé
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 4 ks Mušle svatojakubské
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Petržel - nať
  • 1 špetka Provensálské koření
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 652 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 106 g
  • Sodík 652 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 173.7 mg
  • Draslík 1412.4 mg
  • Vláknina 4470.9 mg
  • Vitamín A 4470.9 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky vypereme a očistíme, otevřené vyhodíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Slávky s cibulkou, česnekem, provensálskými bylinkami a vínem vaříme v zakrytém hrnci asi 6-8 minut. Hotové mušle vyloupeme z ulit, ty, které se neotevřou během vaření, vyhodíme. Část jich necháme v ulitě. Vývar přecedíme přes síto a dáme stranou, mušle necháme na sítu.

  • 2

    Mořského ďasa nakrájíme na kousky o váze asi 50 g. Jsou-li v hřebenatkách jikry, oddělíme je od svalu a dáme stranou. Maso rozpůlíme, krevety vyloupeme, zbavíme střívka, opláchneme a osušíme.

  • 3

    Šalotku oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Celerový stonek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky.

  • 4

    V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm zeleninu, pak přidáme kousky mořského ďasa a dusíme ještě 6 minut. Směs během dušení asi dvakrát obrátíme.

  • 5

    Přidáme hřebenatky, krevety a vše zalijeme vývarem z mušlí. Přilijeme smetanu, rajský protlak, šafrán, sůl, pepře a necháme 4 minuty prohřát. Minutu před koncem vaření přidáme jikry a mušle ze síta. Mušle ponechané v ulitách slouží jako ozdoba.

  • 6

    Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.

Komentáře k receptu