Slávky po provensálsku
Suroviny
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 900 g Mušle slávky
- 15 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 150 ml Víno červené
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 330 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 10 g
- Sodík 1017 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 63 mg
- Draslík 1222.3 mg
- Vláknina 5675.3 mg
- Vitamín A 5675.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.9 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme 3-4 minuty pod pokličkou očištěné, byssových vláken zbavené a jen ty zavřené slávky. Po 4 minutách vaření vyhodíme ty, které zůstaly zavřené a tekutinu, ve které se slávky vařily uschováme.
-
2
V hrnci s rozehřátým olejem opékáme 8-10 minut cibuli, přidáme tymián, česnek, další minutu zahříváme, přilijeme červené víno a zesílíme oheň.
-
3
Mícháme do zhoustnutí a přidáme tekutinu, ve které jsme vařili slávky, rajčata, přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme 30 minut. Pokličku odstraníme a vaříme ještě 15 minut. Pak do omáčky vložíme slávky i se schránkami a 5 minut prohřejeme. Pak vmícháme petrželku, osolíme a opepříme.
-
4
Servírujeme s velkým množstvím bílého křupavého pečiva, například s čerstvou francouzskou bagetou.