Čekanková karamelová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Cibule perlová
  • 300 g Čekanka belgická
  • 200 g Kachní prsa
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Játra kuřecí
  • 150 g Kuřecí srdíčka
  • 150 g Žaludky drůbeží
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 4 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 kg Kachna mražená
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Nové koření celé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1503 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 289 g
  • Sodík 730 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 233.9 mg
  • Draslík 1305 mg
  • Vláknina 19299.2 mg
  • Vitamín A 19299.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89.7 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Drobnou cibulku perlovku očistíme a omyjeme. Čekankové puky očistíme a nakrájíme na kousky.

  • 2

    Kachní prsa omyjeme a pokrájíme na nudličky. Omytou pažitku drobně nakrájíme.

  • 3

    V pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nudličky masa. Pak je osolíme a opepříme.

  • 4

    V hrnci rozehřejeme máslo, cibulku podusíme. Pak k ní přimícháme třtinový cukr, za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přimícháme čekanku, maso, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme litrem kachního bujonu.

  • 5

    Polévku dosolíme podle chuti, posypeme pažitkou, povaříme jen 4-6 minut a podáváme.

  • 6

    Bujon z kachny [29086]:

  • 7

    Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.

  • 8

    Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.

  • 9

    Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.

  • 10

    Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.

  • 11

    Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout, necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).

  • 12

    Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.

Komentáře k receptu