Husí houbová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 450 g Játra husí
  • 300 g Hříbky čerstvé
  • 800 g Husí drůbky
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 920 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 120 g
  • Sodík 923 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 612.4 mg
  • Draslík 1306.6 mg
  • Vláknina 11931.8 mg
  • Vitamín A 11931.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 69.5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 56.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Houby - nejlépe čerstvé hřiby, omyjeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    Husí omytá játra pokrájíme na hranolky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Omytou petrželku kudrnku posekáme nadrobno.

  • 3

    V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, osolíme, opepříme, posypeme mletým kmínem s chilli, promícháme a krátce smažíme (asi 5 minut).

  • 4

    Přilijeme 1 litr husího bujonu a polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme dalších 6 - 8 minut.

  • 5

    Polévku dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme.

  • 6

    Husí bujon [29083]:

  • 7

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 8

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 9

    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 10

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 11

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu