Jablky plněný dortový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 300 g Jablka
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 30 g Strouhanka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr moučkový
  • 70 ml Voda pitná
  • 60 ml Rum
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 223 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 25 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 20.4 mg
  • Draslík 110.2 mg
  • Vláknina 4022.8 mg
  • Vitamín A 4022.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pracovní vál prosejeme mouku s kypřícím práškem. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, posypeme cukrem, solí, přidáme máslo. Rukou hněteme těsto, do kterého podle potřeby přiléváme vodu. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na dva díly. Rozválíme do tvaru dortové formy, silné 3 mm, a velké tak, aby přesahovaly skutečnou velikost dortového kruhu. Musí být ještě o 2 - 3 cm větší.

  • 2

    Dortový kruh vyložíme rozváleným těstem, okraje nadzvedneme. Posypeme strouhankou, naskládáme oloupaná a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je cukrem, vanilkovým cukrem, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme citrónovou kůrou, jemně nasekanými ořechy. Přiklopíme druhým rozváleným těstem. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem s rumem, vidličkou propícháme a vložíme do nahřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut.

  • 3

    Upečený koláč necháme vychladnout, sundáme dortový kruh, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníkové porce.

Komentáře k receptu