Karamelové meruňky v listovém těstu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 14 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 53.4 mg
 - Draslík 13.5 mg
 - Vláknina 1275.3 mg
 - Vitamín A 1275.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Budeme potřebovat litinovou pánev (o průměru přibližně 18 cm), kterou můžeme dát do trouby. Troubu předehřejeme na 190°C.
 - 
                                2
Listové těsto vyválíme dokulata na pomoučeném válu přibližně o 2-3 cm větší, než je dno pánve, vyválené těsto si odložíme na chvilku do chladničky. Omyté a osušené zralé meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.
 - 
                                3
V pánvi na plotně si připravíme karamel: rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání při mírnější teplotě (přibližně během 4 minut) necháme cukr zkaramelizovat dozlatova. Pánev odstavíme z plotny, do karamelu poskládáme meruňky slupkou dolů. Na meruňky položíme plát listového těsta, okraje pomocí vidličky zastrčíme pod meruňky do karamelu. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pánev s meruňkami dáme do trouby, koláč budeme péct do zlatava přibližně 15-20 minut.
 - 
                                4
Upečený koláč necháme asi 10-15 minut vychladnout, pak ho opatrně překlopíme na servírovací mísu.
 - 
                                5
Z vychlazené smetany a 1 lžičky moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme šlehačkou a podáváme.