Polévka ze zahrádky
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 150 g Celer bulvový
 - 120 g Květák
 - 250 g Pórek
 - 100 g Fazolové lusky
 - 200 g Petržel
 - 250 g Mrkev
 - 0.5 kávová lžička Paprika červená
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Kedlubna
 - 1 ks Rajčata
 - 2 ks Česnek
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2.1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1.5 polévková lžíce Máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 71 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 502.8 mg
 - Vláknina 7031.3 mg
 - Vitamín A 7031.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme zeleninu, kterou očistíme (oloupeme, oškrábeme) a dobře omyjeme. Mrkev, petrželový kořen a pórek nakrájíme na kolečka, nové brambory, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky, fazolové mladé lusky pokrájíme na 2-3cm kousky, květák rozdělíme na malé růžičky. Větší rajče rozkrojíme na čtvrtky.
 - 
                                2
Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm krátce (asi 2-3min.) orestujeme téměř dozlatova mrkev, celer a petržel s polovinou pokrájeného pórku. Hned nato zeleninu posypeme 1.5 lžice hrubé mouky, promícháme, přidáme červenou papriku, drcený kmín, znovu promícháme a vše zalijeme horkou vodou. Poté vložíme do vroucí vody všechnu zbylou zeleninu, snížíme teplotu a pomalu polévku pod poklicí vaříme 20 minut. Polévku osolíme a dáváme pozor, aby nevykypěla.
 - 
                                3
Mezitím omyjeme nať petržele, celeru a libeček. Vodu setřepeme, lístky z celeru a libečku otrháme. Pak bylinky pokrájíme nadrobno. Celerovou a libečkovou nať a zbytek pórku dáme do polévky přibližně 5-7 minut před dovařením. Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme bílým pepřem, nakonec do polévky zamícháme utřené stroužky česneku a petrželovou nať, necháme jen přejít varem, hrnec odstavíme a polévku můžeme servírovat.
 - 
                                4
Přeji dobrou chuť.