Oříškový dort s pomeranči
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Ořechy lískové
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 ml Mléko plnotučné
 - 150 ml Smetana na šlehání
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
 - 2 ks Pomeranče
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 596 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 117 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 195.9 mg
 - Draslík 233.7 mg
 - Vláknina 6214 mg
 - Vitamín A 6214 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.6 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 540.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme máslem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
 - 
                                2
V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, vlažnou vodu a třeme do pěny. Poté přimícháme po částech mouku a na závěr pevný sníh z bílků.
 - 
                                3
Hotové těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
 - 
                                4
V mezičase si připravíme náplň. V mléce rozšleháme pudinkový prášek a uvaříme pudink podle návodu. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout.
 - 
                                5
V míse utřeme změklé máslo s cukrem, po částech vmícháme vychladlý pudink. Smetanu dobře ušleháme, přimícháme do směsi a na závěr mleté oříšky.
 - 
                                6
Upečený dortový korpus necháme zcela vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, naplníme zhruba polovinou krému, znovu spojíme a zbylým krémem potřeme dort po povrchu.
 - 
                                7
Pomeranče omyjeme, osušíme, škrabkou na kůru naškrábáme tenké proužky. Pomeranče poté oloupeme, rozdělíme na dílky a odblaníme.
 - 
                                8
Dort ozdobíme dílky pomeranče a zasypeme pomerančovou kůrou.