Citronový dort s mandlemi
Suroviny
- 200 g Mandle
 - 100 g Pistácie
 - 150 g Kandovaná citronová kůra
 - 200 g Cukr krupice
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 25 g Máslo čerstvé
 - 50 g Kandované ovoce
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 balení Poleva citronová
 - 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 121 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 375.2 mg
 - Draslík 497.4 mg
 - Vláknina 14465.5 mg
 - Vitamín A 14465.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.3 mg
 - Vitamín E 9.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 160 °C.
 - 
                                2
Spařené mandle oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pistácie a kandovanou citronovou kůru nakrájíme nadrobno.
 - 
                                3
V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme mandle, pistácie, kandovanou kůru, strouhanou kůru z citronu a dobře promícháme. Poté vmícháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
 - 
                                4
Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
 - 
                                5
Upečený dort necháme asi 5 minut chladnout, poté opatrně vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
 - 
                                6
Polevu připravíme podle návodu, potřeme jí celý dort, posypeme drobně pokrájeným kandovaným ovocem a necháme ztuhnout.