Oříškový dort bez mouky
Suroviny
- 150 g Ořechy lískové
 - 180 g Cukr krupice
 - 45 g Ořechy lískové
 - 25 g Cukr krupice
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 250 ml Smetana na šlehání
 - 11 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 11 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 ks Ztužovač šlehačky
 - 1 balení Poleva čokoládová
 - 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 149 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 682.7 mg
 - Draslík 401.5 mg
 - Vláknina 6308 mg
 - Vitamín A 6308 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. Lískové oříšky na těsto upražíme v troubě(dbáme, aby se nespálily), mnutím ořechy zbavíme slupek a poté ořechy umeleme.
 - 
                                2
V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem a umletými ořechy. Na závěr do směsi zlehka vmícháme pevný sníh z bílků.
 - 
                                3
Těsto vlijeme do formy, uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
 - 
                                4
V mezičase si připravíme náplň. Smetanu dobře šlehačem ušleháme spolu s cukrem, vanilkou a ztužovači. Do ušlehané smetany vmícháme drobně posekané ořechy.
 - 
                                5
Upečený dost necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy, přeložíme na mřížku a necháme vychladnout. Poté dort podélně rozkrojíme na dvě placky. Spodní položíme na plochou mísu, placku potřeme připravenou náplní a přiklopíme druhou plackou. Celý povrch dortu potřeme polevou, kterou jsme připravili podle návodu.