Dort s malinovo-smetanovou náplní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 35 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 129.1 mg
- Draslík 252.2 mg
- Vláknina 11050.8 mg
- Vitamín A 11050.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě dortové formy vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Na piškot utřeme vejce s vodou, solí, vanilkou a cukrem do pěny. V misce smícháme mouku s kypřicím práškem, po částech vmícháme do utřené hmoty, vlijeme do formy a pečeme v troubě asi 25 minut. Zda je těsto upečené, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je upečené.
-
3
Po upečení nožem oddělíme piškot od stěn formy, boky formy odepneme, piškot překlopíme na pečicí papír, dno formy necháme na piškotu a necháme vychladnout.
-
4
Na křehké těsto smícháme v míse všechny uvedené suroviny, vypracujeme hladké těsto a ve fólii necháme odpočinout.
-
5
Odpočinuté těsto rozválíme, vyložíme dno formy, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Upečené těsto necháme ve formě na mřížce vychladnout. Poté přeložíme těsto na rovnou servírovací mísu.
-
6
V mezičase připravíme náplň. Čokoládu rozlámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Rozpuštěnou hmotou potřeme křehké těsto, na něj položíme piškot, z kterého jsme odstranili dno formy. Kolem takto připraveného korpusu zapneme bok dortové formy.
-
7
Očištěné, opláchnuté maliny necháme okapat, polovinu odložíme, druhou polovinu rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Přidáme jogurt, cukr a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme.
-
8
Želatinu necháme nabobtnat a při mírné teplotě necháme ve vodě rozpustit. Poté želatinu vmícháme do malinového krému a v lednici necháme ztuhnout.
-
9
Ve velké nádobě ušleháme smetanu dotuha, přimícháme do ztuhlého malinového krému a narovnáme na korpus, povrch uhladíme. Na lehce ztuhlý krém narovnáme odložené maliny.
-
10
Na polevu připravíme ve vodě podle návodu dortovou želatinu, rybízovou šťávu a cukr. Když začne poleva lehce želírovat, polijeme ji opatrně po lžících povrch dortu. Hotový dort necháme v chladničce dobře ztuhnout, minimálně 3 hodiny.
-
11
Před podáváním odstraníme bok dortové formy a boky dortu ozdobíme plátky mandlí, které jsme lehce upražili na pánvi.