Ledové osvěžení - limetkový sorbet

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 350 ml Citrónová šťáva
  • 2 ks Limetka
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 135 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 11 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 38.8 mg
  • Vláknina 2100 mg
  • Vitamín A 2100 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme chemicky neošetřené 2 limetky a 4-5 citrónů (podle velikosti a kvality). Ze 2 limetek nastrouháme do misky kůru a odložíme ji. Pak z limetek vymačkáme šťávu a přilijeme ji do hrnce s 1 litrem studené vody. Do vody přisypeme krupicový cukr a přivedeme ji k varu, přidáme limetkovou kůru a vaříme pomalu do doby, až se cukr rozpustí. Občas vodu s cukrem promícháme. Když máme cukr rozvařený, hrnec z plotny odstavíme.

  • 2

    Mezitím vymačkáme z citrónů šťávu, potřebujeme získat 350ml šťávy. Pak šťávu zamícháme do cukrové vody a necháme ji vychladnout. Po vychlazení ji přelijeme do mělké mrazuvzdorné nádoby a vložíme ji do mrazničky zmrznout. Když se kolem okrajů vytvoří krystalky, tak směs vyndáme z mrazničky, vidličkou ji promícháme a znovu dáme zamrazit. Tento postup opakujeme několikrát - do doby, až z nádoby úplně zmizí tekutina.

  • 3

    Vzniklý zmrzlý dezert - sorbet - chvíli před podáváním vyndáme z mrazničkya když trochu poleví, nabereme ho malou naběračkou, kopečky sorbetu vložíme do pohárů a hned servírujeme.

Komentáře k receptu