Velikonoční kůzlečí polévka
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
 - 80 g Mrkev kořen
 - 80 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Nové koření celé
 - 1 ks Kůzlečí hlava
 - 1 ks Jazyk kůzlečí
 - 1 ks Mozeček kůzlečí
 - 4 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 753 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 2147.7 mg
 - Draslík 914.8 mg
 - Vláknina 4964.1 mg
 - Vitamín A 4964.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou kůzlečí hlavu s jazykem a mozečkem dáme do většího hrnce a zalijeme 2-3 litry vody (podle velikosti hlavy).
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Zeleninu pokrájíme a přidáme ji s tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, solí a novým kořením do vody k hlavě, přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 80 - 90 minut.
 - 
                                3
Omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky.
 - 
                                4
Když je maso z hlavy měkké, vývar - polévku scedíme do druhého hrnce (1.5 litru), maso obereme a pokrájíme. Mozeček odblaníme, jazyk sloupneme a vše nakrájíme na menší kousky a spolu s masem vrátíme do polévky.
 - 
                                5
V pánvi na rozpuštěné máslo přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky. Necháme ji za stálého míchání dobře rozvařit (10-15 minut), aby nebyly žádné hrudky.
 - 
                                6
Hotovou polévku podle chuti dosolíme, přimícháme petrželku a podáváme.