Žemlový houbovec s uzeným
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 300 g Houby čerstvé
 - 300 g Vepřový bok uzený
 - 60 g Krupice dětská
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Žemle tuková
 - 3 ks Česnek
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 1284 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 251.7 mg
 - Draslík 695.8 mg
 - Vláknina 4723.8 mg
 - Vitamín A 4723.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 486.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve pokrájíme žemle na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 3 dl mléka, přimícháme krupici.
 - 
                                2
Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé houby (směs) pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpuštěném másle (20 g) podusíme. Když houby vychladnou, přidáme je k žemli, přidáme ještě žloutky, utřený česnek a uzené maso. Směs dobře promícháme, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
 - 
                                3
Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zamícháme zlehka do houbovce, který dáme do sádlem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, povrch poklademe plátky másla (40 g) a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
 - 
                                4
Žemlový houbovec nakrájíme na porce a podáváme teplý.