Tradiční zázvorky
Suroviny
- 1 kávová lžička Voda pitná
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 5.75 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 šálek Máslo čerstvé
 - 0.5 šálek Cukr třtinový
 - 0.5 šálek Melasa
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 112 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 47.9 mg
 - Draslík 360.4 mg
 - Vláknina 6433 mg
 - Vitamín A 6433 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a zašleháme vejce a melasu. Přimícháme mouku se sodou, solí, zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Nakonec přilijeme horkou vodu, ocet a vše dobře promícháme. Těsto necháme několik hodin odpočinout.
 - 
                                2
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta 5mm silný plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Zázvorky klademe dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve středně vyhřáté troubě 15-20 minut.
 - 
                                3
Po vychladnutí můžeme cukroví ozdobit např. rumovou polevou.