Pomerančová omáčka k ragú s garnáty
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Smetana 12% (konzumní)
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Cukr krupice
 - 10 g Kopr čerstvý
 - 600 g Garnát obecný
 - 50 g Jíška instantní
 - 20 g Pomerančová kůra
 - 200 g Hrachové lusky
 - 400 ml Vývar rybí
 - 60 ml Pomerančová šťáva
 - 50 ml Dolin - Vermouth
 - 1.5 kg Chřest bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 1736 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 337 mg
 - Draslík 1308.6 mg
 - Vláknina 20747.5 mg
 - Vitamín A 20747.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 68.5 mg
 - Vitamín E 4.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest oloupeme, dřevnaté konce odřízneme. Lusky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Garnáty omyjeme, osušíme a odstraníme střívko. Chřest nakrájíme na malé kousky a vaříme 10 minut v osolené vodě s přídavkem cukru a másla. Potom přidáme lusky a vaříme ještě 5 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla. Přilijeme vývar z humrů a vaříme 10 minut. Přidáme smetanu, vermut, pomerančovou šťávu a kůru. Vše přivedeme k varu, vmícháme jíšku a omáčku dochutíme solí, pepřem a koprem. Garnáty opékáme na zbývajícím másle 3 minuty, pak je rozpůlíme a vložíme do omáčky. Chřest s hráškem scedíme a necháme důkladně okapat. Vložíme je do velké mísy a přelijeme rybím ragú.
 - 
                                2
Výborně chutná s voňavou rýží basmati ochucenou nasekanými pistáciemi.