Ořechový koláč s parmezánovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 743 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 471 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 329.7 mg
  • Draslík 97.4 mg
  • Vláknina 3526.5 mg
  • Vitamín A 3526.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse nebo v robotu zpracujeme ořechy, mouku a osolené máslo na jemnou drobenku. Přilijeme trochu studené vody a pokračujeme, až vznikne soudržné těsto. Na pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Dno korpusu několikrát propíchneme vidličkou a formu uložíme na 30 minut do chladničky.

  • 2

    Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10 minut.

  • 3

    Smetanu rozšleháme s vejci, žloutky, nastrouhaným sýrem, špetkou pepře a muškátového oříšku. Směs nalijeme na korpus, formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečeme asi 25 minut.

  • 4

    Upečený ořechový koláč necháme 10 minut ve formě odpočinout, nakrájíme na porce a podáváme teplý.

Komentáře k receptu