Vepřové kotlety na pepři 4 barev

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 120 g Cuketa
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 35 g Máslo jihočeské
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 8 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Petržel - nať
  • 4 ks Vepřové kotlety
  • 3 špetka Muškátový oříšek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • 3 polévková lžíce Jablečné pyré
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 525 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 201 g
  • Sodík 1757 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 91 mg
  • Draslík 813.8 mg
  • Vláknina 24343.9 mg
  • Vitamín A 24343.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 315 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme maso: vepřové omyté kotlety (bez kosti) osušíme, pokud mají tukové okraje, tuk odřízneme. Z obou stran kotlety potřeme olivovým olejem, hořčicí a posypeme je čerstvě roztlučeným nebo nahrubo pomletým pepřem 4 barev. Osolíme je podle chuti (přibližně 1.5 lžičky), pak maso odložíme na mísu a necháme v chladu marinovat 10 - 15 minut.

  • 2

    Mezitím omyjeme a očistíme brambory, mrkev, petržel a cuketu. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.

  • 3

    Zeleninu pokrájíme na kostičky a uvaříme ji v osolené vodě (1.5 litru voda + 1 lžička sůl) doměkka. Pak slijeme vodu, zeleninu pomocí vidličky mírně rozmačkáme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, vlažné mléko a dochutíme citronovým pepřem. Zeleninovou směs dáme do zapékací misky, posypeme ji nastrouhaným parmezánem, 2-3 špetkami muškátového oříšku a dáme do předehřáté trouby zapéct dozlatova.

  • 4

    Rozpálíme teflonovou pánev a maso z každé strany orestujeme do zlatohněda. Mělo by být dostatečně propečené, šťavnaté.

  • 5

    Na talíře položíme kotlety, které polijeme masovou šťávou, přidáme k nim zeleninu a okolo masa přidáme 2-3 lžíce jablečného pyré. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu