Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 450 g Mouka pšeničná hladká
  • 3 g Droždí sušené
  • 100 g Brambory vařené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 366 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 177 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 240.3 mg
  • Vláknina 13275.7 mg
  • Vitamín A 13275.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    Brambory umyjeme a uvaříme, slijeme přes síto, vychladlé olupeme a prolisujeme.

  • 3

    S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

  • 4

    Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2 dl vody, přidáme uzrálý kvas a brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého rohu cukr.

  • 5

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,75 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 6

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu