Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi
Suroviny
- 150 g Hrášek
 - 150 g Fazole bílé sterilované
 - 60 g Sýr Parmezán
 - 400 g Rýže Arborio
 - 75 g Sýr Gorgonzola
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Roketa
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 905 kcal
 - Sacharidy 114 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1796 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 114 g
 - Cholesterol 63.5 mg
 - Draslík 670.5 mg
 - Vláknina 15028.1 mg
 - Vitamín A 15028.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.9 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mražený hrášek dáme rozmrazit, a potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.
 - 
                                2
Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, a potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.
 - 
                                4
Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
