Rizoto s klobásou a tymiánem
Suroviny
- 80 g Cibule
- 200 g Cibule
- 70 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Parmezán
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 80 g Celer řapíkatý
- 400 g Klobása uzená
- 4 g Tymián čerstvý
- 400 g Rýže Arborio
- 25 g Olej olivový extra panenský
- 1000 ml Vývar slepičí
- 200 ml Martini bianco
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1400 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 27.6 mg
- Draslík 136.3 mg
- Vláknina 3780 mg
- Vitamín A 3780 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a necháme vcelku. Kolečka klobásy vyskládáme vedle sebe na plech, přidáme celé cibule, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Plech vyndáme, klobásu oloupeme a slupku z ní vyhodíme. Maso z klobásy rozdrobíme, dvě třetiny cibule nakrájíme nadrobno, zbytek cibule nakrájíme na srpečky.
-
2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Přibližně v polovině vaření přimícháme drobnou cibuli a klobásu. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, lístky tymiánu, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
-
3
Rizoto upravíme na talíře, obložíme srpečky pečené cibule a podáváme.