Vepřová krkovice vařená v sádle s česnekem a bylinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 990 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 92 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 157.9 mg
- Draslík 120 mg
- Vláknina 2317.3 mg
- Vitamín A 2317.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou omytou a osušenou krkovici rozkrojíme na dvě části. Každou stáhneme provázkem tak, že z masa utvoříme válečky. Maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Očistíme velkou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Očistíme 2 paličky česneku (asi 20 stroužků) a pokrájíme je. Čerstvý tymián a čerstvou majoránku omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout.
-
2
Ve vyšším, větším hrnci si rozpálíme sádlo a špalíčky masa orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme celkem asi 8 minut. Maso vyjmeme, na výpek dáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova, přidáme česnek, celé snítky bylinek, promícháme a krátce, asi 1 minutu ještě smažíme. Poté přidáme maso a vše zalijeme rozehřátým vyškvařeným sádlem (1-1,8 kg). Sádla dáme tolik, aby maso bylo zcela v sádle ponořené. Záleží na velikosti nádoby.
-
3
Krkovici v sádle zvolna vaříme - tzv. "táhneme" při mírné teplotě 90°C 3-4 hodiny. Poté ji v sádle necháme vychladnout do druhého dne.
-
4
Druhý den sádlo z krkovice odstraníme, maso pokrájíme na plátky a podáváme s chlebem a hořčicí.