Ušalbit, arménské mandlové pečivo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 638 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 15 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 366.9 mg
 - Vláknina 12200 mg
 - Vitamín A 12200 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 13.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Půl kilogramu mandlí spaříme a oloupeme, 400 g nastrouháme a zbytek rozdělíme na půlky. Z bílků ušleháme sníh.
 - 
                                2
Do 100 ml horké vody nasypeme cukr, přidáme ušlehané bílky a nastrouhané mandle. Hmotu zahříváme 15 minut při teplotě 40°C, dokud se cukr nerozpustí. Pak sejmeme z ohně, necháme vychladnout a postupně za stálého míchání přidáváme hladkou mouku. Pak mícháme ještě asi 10 minut.
 - 
                                3
Cukrářským kornoutem stříkáme na plech s pečícím papírem malé placičky, do středu každé položíme půlku oloupané mandle. Pečeme asi půl hodiny na velmi slabém ohni.
 - 
                                4
Mezitím z 6 lžic moučkového cukru a 3 lžic horké vody utřeme cukrovou polevu.
 - 
                                5
Hotové vychladlé sušenky potřeme cukrovou polevou a podáváme.