Paris brest

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 170 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Sůl
  • 5 g Cukr krupice
  • 45 g Solamyl - bramborový škrob
  • 120 g Cukr krystal
  • 60 g Nugát světlý
  • 840 ml Mléko plnotučné
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 8 ks žloutek
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 297 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 137.7 mg
  • Draslík 38.9 mg
  • Vláknina 420 mg
  • Vitamín A 420 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu.

  • 2

    Máslo a mléko dáme do rendlíku a necháme rozpustit.

  • 3

    Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny.

  • 4

    Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce.

  • 5

    Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme kolečka o průměru 4 cm. Posypeme je lžící moučkového cukru

  • 6

    7 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě.

  • 7

    Zbylé mléko ohřejeme.

  • 8

    Žloutky vyšleháme s cukrem krystal, poté přidáme zrníčka z vanilkového lusku a škrob. Do této směsi opatrně a za stálého míchání vlijeme horké mléko. Poté přidáme nugát a vaříme do zhoustnutí.

  • 9

    Bochánky rozpůlíme a naplníme krémem. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu