Karamelky s javorovým sirupem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 80 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr třtinový
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Sirup javorový
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 232 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 30 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 16.3 mg
  • Draslík 82.3 mg
  • Vláknina 1072 mg
  • Vitamín A 1072 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na plech vsypeme vlašské ořechy a necháme je ve středně vyhřáté troubě asi 5 minut ztmavnout. Po vychladnutí je nasekáme.

  • 2

    V hrnci smícháme třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl, smetanu, mléko, javorový sirup a máslo. Za stálého míchání směs přivedeme zvolna k varu a pod pokličkou povaříme 3 minuty. Pokličku odstraníme a bez míchání pomalu vaříme směs tak dlouho, až vznikne zlatě hnědý karamel.

  • 3

    Do hotového karamelu vmícháme nasekané ořechy.

  • 4

    Menší formu čtvercového tvaru vyložíme alobalem, který potřeme olejem. Vlijeme do ní hotový karamel, který necháme při pokojové teplotě asi 2 hodiny zchladnout.

  • 5

    Vychladlý karamel nakrájíme na kostky nožem namočeným v oleji. Bonbony uložíme do papírových košíčků nebo zabalíme do celofánu.

Komentáře k receptu