Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Kapusta hlávková
  • 130 g Mouka kukuřičná
  • 100 g Čočka červená
  • 800 g Brambory sladké (Batáty)
  • 340 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
  • 650 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Droždí
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 3 kávová lžička Garam masala
  • 2 kávová lžička Sůl mořská
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 4 ks Chilli paprička
  • 5 ks Chilli paprička sušená
  • 4 ks Cibule červená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 8 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Chlebový kvásek
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 6 polévková lžíce Šrot ječný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1535 kcal
  • Sacharidy 263 g
  • Tuky 383 g
  • Sodík 2084 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 152 g
  • Cholesterol 26.9 mg
  • Draslík 2432.6 mg
  • Vláknina 61464.6 mg
  • Vitamín A 61464.6 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 209.9 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto na placky připravíme nejlépe den předem. Smícháme ve velké míse všechny druhy mouky, přidáme 1l teplé vody, droždí, kvásek a lžičku soli. Promícháme a nezakryté necháme na teplém místě kynout 12-14h.

  • 2

    Teflonovou pánev s poklicí vymažeme olejem. Těsto opatrně promícháme, nabereme vždy vrchovatou lžíci a na pánvi rozložíme na tenkou placku. Na silném ohni smažíme jen z jedné strany 5-7min pod pokličkou. Hotové placky vyjmeme, rozložíme na tác a zakryjeme utěrkou. Takto necháme vychladnout.

  • 3

    Sušené chilli papričky do směsi koření osmahneme nasucho na pánvi. Společně se solí rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme garam masalu a zázvor a znovu rozdrtíme.

  • 4

    Kapustu opláchneme a spaříme cca 5min ve vroucí vodě. Scedíme a necháme okapat. Poté ji umeleme mlýnkem na maso. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Chilli papřičky očístíme, odstraníme semínka a najemno posekáme. V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmahneme na něm po 1 lžíci česneku a chilli, přidáme kapustu. Přilijeme trochu vody a vmícháme trochu připravené směsi koření. Zakryté dusíme na mírném ohni cca 1h.

  • 5

    Ječný šrot propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Oloupeme mrkev a sladké brambory a nakrájíme na plátky. Omyjeme a očistíme celer a nadrobno pokrájíme. Oloupanou cibuli rovněž nakrájíme.

  • 6

    Rozpálíme 2 lžíce másla a orestujeme na něm cca 5min cibuli, 2lžíce česneku a 2lžíce chilli. Přidáme celer, brambory a mrkev. Přisypeme šrot, zalijeme 300ml vývaru. Ochutíme směsi koření berbere, kurkumou, osolíme a zakryté zvolna dusíme 30min.

  • 7

    Čočku propláchneme a na cedníku necháme okapat. Rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm dozlatova zbylý česnek. Přidáme čočku, protlak, zbytek chilli, přilijeme zbylý vývar, dochutíme kořenící směsí, zakryjeme pokličkou a dusíme cca 20min doměkka.

  • 8

    Na velkou mísu rozložíme vychladlé placky, na ně navrstvíme kapustu, zeleninu s ječmenem, doplníme čočkovou omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu