Banánový smetanový koláč
Suroviny
- 500 g Linecké (křehké) těsto
 - 85 g Cukr krupice
 - 450 ml Mléko plnotučné
 - 360 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Banány
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 594 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 37 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 93 g
 - Cholesterol 240.2 mg
 - Draslík 285.7 mg
 - Vláknina 3903.3 mg
 - Vitamín A 3903.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 349.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pracovní ploše rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi, formu postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Korpus pečeme asi 15 minut.
 - 
                                2
Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut, až bude těsto zlatavé a suché.
 - 
                                3
V míse ušleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob a sůl do světlé pěny. Přišleháme mléko a vanilkovou tresť, vlijeme do kastrůlku a na středním ohni zvolna mícháme, až vznikne hladký krém. Necháme úplně vychladnout.
 - 
                                4
Oloupané, na tenké plátky nakrájené banány promícháme s citronovou šťávou a rozložíme na vychladlý korpus. Na banány naneseme krém, koláč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
 - 
                                5
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a těsně před podáváním naneseme na koláč.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                