Americký koláč s ořechy
Suroviny
- 170 g Cukr třtinový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 g Ořechy pekanové
 - 340 g Sirup cukrový
 - 120 g Hera
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Sirup javorový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 805 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 133 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 228.4 mg
 - Draslík 276.4 mg
 - Vláknina 6829.6 mg
 - Vitamín A 6829.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky s špetkou soli. 120 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky.
 - 
                                5
Mezitím si v míse promícháme třtinový cukr s 2 lžícemi polohrubé mouky, přidáme 3 vejce, cukrový sirup, 30 g rozpuštěného vychladlého másla, 1 sáček vanilkového cukru a 100 g vlašských ořechů. Vše dobře promícháme a toto těsto naneseme na připravené vychlazené těsto. Po celé ploše ozdobně rozložíme 100 g pekanových ořechů.
 - 
                                6
Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, pak zmírníme teplotu na 160°C a pečeme 35-45 minut.
 - 
                                7
Vychladlý koláč nakrájíme, pokapeme javorovým sirupem (2 lžíce) a podáváme.