Domácí světlé žemle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 221 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 79.3 mg
 - Draslík 191.3 mg
 - Vláknina 11284 mg
 - Vitamín A 11284 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
 - 
                                3
Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.