Domácí hamburgery
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 259 g Vepřová plec
 - 40 g Salát ledový
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Sirup javorový
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Okurky nakládané
 - 2 ks Rajčata
 - 4 ks Žemle tuková
 - 3 ks Šalotka
 - 4 ks Cibule červená
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 8 plátek Anglická slanina
 - 4 plátek Hovězí maso přední
 - 4 plátek Sýr Čedar
 - 1 dl Víno červené
 - 1 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Kečup
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2.13 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 7 polévková lžíce Hellmann's Majonéza originál
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 3462 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 61 mg
 - Draslík 873.6 mg
 - Vláknina 20632.5 mg
 - Vitamín A 20632.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přední hovězí maso a vepřovou plec omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Jemně je pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy. Očištěnou velkou cibuli (asi 100 g) a 1 malý stroužek česneku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli s česnekem osmažíme dozlatova a přidáme ji bez omastku k masu. Podle chuti maso osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, směs důkladně promícháme a odložíme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout.
 - 
                                2
Přichystáme si cibule na víně: Očistíme červené cibule se šalotkou a pokrájíme je na tenká kolečka. V teflonové pánvi nasucho rozpustíme cukr na hnědý karamel. Jakmile bude tekutý, přidáme máslo a cibule, promícháme a restujeme asi 2-3 minuty. Poté přilijeme 1 dl červeného vína, 0,5 lžičky vinného octa a 1 dl vody. Promícháme a pod poklicí cibuli pomalu dusíme necelých 20 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Ještě si připravíme dresink: Do misky dáme 6-7 lžic majonézy Hellmanns, 3 lžíce kečupu Heinz, lžičku hořčice, lžičku javorového sirupu, sůl, pepř a podle chuti několik kapek citronové šťávy. Dresink dobře vymícháme. Omyjeme petrželovou nať, vodu setřepeme, velmi drobně ji pokrájíme a přimícháme do dresinku.
 - 
                                4
Připravíme si zeleninovou oblohu: Omytá a osušená rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme 4 listy salátu a vodu z nich setřepeme. Sladkokyselé okurky nakrájíme na tenké šikmé plátky. Ještě si připravíme 4 tenké plátky tvrdého sýru. 8 tenkých plátků Anglické slaniny osmažíme v pánvi dokřupava.
 - 
                                5
Maso si rozdělíme na 4 díly a mokrýma rukama vytvoříme placky, silné asi 2,5 cm. V pánvi si rozpálíme olej a maso osmažíme z každé strany do zlatohněda. Smažíme je z každé strany 2-4 minuty.
 - 
                                6
4 velké housky nebo žemle na hamburgery rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 3-4 minuty, poté je rozkrojíme v polovině. Na spodní strany housek dáme listy salátu, dresink, plátky rajčat a okurky. Na ně poklademe cibulku na víně, maso, osmaženou slaninu, přiklopíme vrchní části housek a hned podáváme.