Fazolačka s batáty
Suroviny
- 100 g Celer řapíkatý
 - 200 g Fazole červené
 - 450 g Brambory sladké (Batáty)
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.25 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Karotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 596 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1243 mg
 - Vláknina 23110 mg
 - Vitamín A 23110 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.7 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem namočíme do studené vody červené fazole.
 - 
                                2
Oloupaný menší batát omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kostky (ty se během vaření rozvaří), druhou polovinu na větší kostky. Očištěnou karotku a kousek řapíkatého celeru nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno.
 - 
                                3
Druhý den v hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme všechnu zeleninu kromě batátu a fazolí. Vše za stálého míchání krátce osmažíme, pak přidáme namočené fazole, kostičky batátu, vodu, sůl, pepř, bobkový list, majoránku a loupaná rajčata. Polévku vaříme pod poklicí minimálně 1 hodinu. Během vaření ji několikrát promícháme. Omytou malou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na tenké proužky a vložíme je přibližně v polovině vaření do polévky. Očištěné stroužky česneku prolisujeme a před dovařením polévky je přidáme do polévky na dochucení.
 - 
                                4
Polévka by měla být hustá, podáváme ji horkou.