Lososový nákyp
Suroviny
- 400 g Losos ve vlastní šťávě
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 100 g Žampiony - sterilované
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Veka
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kari koření
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 812 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 372.8 mg
 - Draslík 524.4 mg
 - Vláknina 3349.1 mg
 - Vitamín A 3349.1 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, petrželovou nať omyjeme a jemně nasekáme, omyté žampiony nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Z veky okrájíme kůrku, těsto nakrájíme na kostky a v misce zalijeme šlehačkou.
 - 
                                3
Rozklepneme 3 vejce a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
 - 
                                4
Máslo ve větší míse utřeme se 3 žloutky do pěny, přidáme 1 celé vejce, nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku, plátky žampionů, hořčici, kari koření a muškátový květ, podle chuti opepříme, osolíme a promícháme. Pak přidáme namočené kousky veky, jemně nakrájené maso z lososa a sníh z bílků, vše znovu dobře promícháme a dáme do vymaštěné formy.
 - 
                                5
Formu přikryjeme alobalem a vaříme ve vodní lázni v troubě přibližně 40 minut. Uvařené dáme vychladnout, po vychladnutí vyklopíme a podáváme jako studený předkrm.
 - 
                                6
Pod porce můžeme dát kečup a na porce plátek citronu.