Univerzální odpalované těsto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 12 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 178 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 135.2 mg
  • Draslík 38.9 mg
  • Vláknina 1050 mg
  • Vitamín A 1050 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vodu v kastrůlku přivedeme k varu. Přidáme sůl, 200 g na kousky nakrájeného másla a opět přivedeme k varu. Vsypeme mouku a metlou za stálého míchání, při nízké teplotě, rychle mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a dno kastrůlku. Těsto má být také hladké.

  • 2

    Vařečkou ještě těsto mícháme 3-4 minuty, aby vznikla koule a na dně kastrůlku bílý povlak.

  • 3

    Teplé těsto přeložíme do studené nádoby, kde ho mícháním mírně vychladíme. Postupně přidáváme po 1 vejci až vypracujeme hladké a lesklé těsto.

  • 4

    Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Cukrářským sáčkem na, zbylým máslem vymazaném, plechu tvarujeme různé tvary podle toho, co budeme péct. Plech vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 180-200°C teplotě 25-30 minut. Teplota a doba pečení hodně záleží na velikosti tvaru a druhu pečiva.

Komentáře k receptu